De groeifasen van een cavia: van piepklein tot volwassen knager
Cavia’s zijn bijzondere huisdieren met een unieke ontwikkeling. Ze worden opvallend zelfstandig geboren en groeien in razend tempo op tot volwassen dieren. Hieronder leest u hoe uw cavia zich ontwikkelt en hoe u hem in elke fase de beste zorg biedt.
Geboorte en de neonatale periode: een vliegende start
Cavia’s komen goed voorbereid ter wereld! Met een gewicht van 60 tot 120 gram hebben ze bij de geboorte al een volledig ontwikkelde vacht, geopende ogen en kunnen ze direct lopen. Deze nestvlieders zijn vanaf het begin actief en nieuwsgierig.
Hoewel ze al meteen vast voedsel kunnen eten, is moedermelk in de eerste weken essentieel. Het geeft ze niet alleen belangrijke voedingsstoffen maar ook antistoffen die hun weerstand versterken.
Zuigelingenfase (0-3 weken): groeien en ontdekken
In de eerste drie weken groeien cavia’s als kool. Vaak verdubbelen ze hun geboortegewicht in deze periode. Ze blijven sterk afhankelijk van moedermelk, maar al een paar dagen na hun geboorte beginnen ze voorzichtig te knabbelen aan hooi, groenten en caviavoer.
Overgangsfase (3-6 weken): van melk naar vast voedsel
Rond de drie weken is de overstap naar vast voedsel. Dit is een cruciale periode waarin ze minder gaan zogen en meer hooi, groenten en caviavoer eten. Rond de vier weken zijn de meeste cavia’s volledig gespeend en zijn ze helemaal gewend van vast voedsel. Zorg dat hun dieet rijk is aan vitamine C, want cavia’s kunnen deze vitamine niet zelf aanmaken en hebben het nodig voor hun gezondheid.
Jonge volwassenheid (6-12 weken): de groeispurt
In deze fase groeien cavia’s nog steeds snel, maar het tempo neemt iets af naarmate ze dichter bij hun volwassen grootte komen. Een uitgebalanceerd dieet is erg belangrijk om gezonde botten, tanden en spieren te ontwikkelen. Geef ze hooi als basis, aangevuld met groenten en caviavoer dat rijk is aan vitamine C. Eventueel kunt u de voeding aanvullen met vitamine C tabletjes.
Groepsdieren
Cavia's zijn echte groepsdieren. Ze zijn erg vocaal en communiceren door het maken van verschillende geluiden. Cavia's zijn al vanaf 4-5 weken vruchtbaar. Houd beertjes (man) en zeugjes (vrouw) daarom gescheiden van elkaar. De beertjes kunnen al op jonge leeftijd gecastreerd worden. Wilt u toch een nestje dan wordt aanbevolen om pas vanaf 4-6 maanden te laten paren, als ze volledig zijn ontwikkeld. Het is verstandig om zeugjes voor het eerste levensjaar het eerste nestje te laten krijgen omdat het bekken dan nog niet verbeend is.
Volwassenheid (3 maanden - 1 jaar): stabiel en energiek
Tussen de 6 en 8 maanden bereiken cavia’s hun volwassen grootte en gewicht. Vrouwtjes wegen meestal 700-900 gram, terwijl mannetjes tussen de 900-1200 gram kunnen wegen.
Ouderdom (1 jaar en ouder): genieten van het leven
Vanaf hun eerste verjaardag worden cavia’s rustiger, maar ze blijven vaak speels en nieuwsgierig. Het is belangrijk om een stabiele omgeving te bieden en een gezond dieet aan te houden. Oudere cavia’s hebben meer kans op gezondheidsproblemen zoals tandproblemen, artritis of tumoren. Regelmatige controles bij de dierenarts zijn daarom een must om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.
Een gezonde basis voor uw cavia
Of uw cavia nu een piepjong knuffeldier is of een ervaren senior: elk levensstadium vraagt om specifieke zorg. Een goed dieet, voldoende beweging en liefdevolle aandacht zorgen ervoor dat uw cavia gezond, gelukkig en actief blijft.
Wij kunnen u helpen
Bij onze dierenkliniek kunt u terecht met al uw vragen: van voedingsadvies en gezondheidschecks tot specifieke zorg voor oudere cavia’s. Samen zorgen we ervoor dat uw cavia een lang en gelukkig leven leidt.
U kunt ons altijd bellen met uw vragen of voor het maken van een afspraak!
Team Dierenkliniek Baarn
Telefoon: 035 54 22 111
(c)2024 Dierenkliniek Baarn
Bremstraat 56, 3742 RJ Baarn info@dierenkliniekbaarn.nl
035 - 54 22 111