.

Behandeling op Afspraak: Ma,Wo,Vr 12.30 - 19.00 Di,Do 09.00 - 15.30 Zat 10.00 - 11.00 Inloop Spreekuur Ma - Vr 12.30 - 13.00 Afhalen van voer e.d is tijdens openingstijden altijd mogelijk!
Dierenkliniekbaarn is gevestigd aan de Bremstraat in Baarn, u kunt op het kaartje hiernaast de route vanaf uw adres plannen. Bremstraat 56 3742RJ Baarn 035-5422111
Castratie/Sterilisatie Kat Vanaf een leeftijd van 6 maanden adviseren wij om poezen en katers te laten castreren of   steriliseren.  Waarom een sterilisatie of castratie Voor poezen is het van belang om vroeg te steriliseren, omdat dit het risico op  melkkliertumoren met 90% verminderd. Deze tumoren kunnen op jonge leeftijd al voorkomen  bij niet-gesteriliseerde poezen en zijn meestal kwaadaardig.  Voor katers is het verstandig om op 6 maanden te castreren, om te voorkomen dat ze in huis  gaan sproeien. Ook worden de ongecastreerde katers 2 keer zo vaak aangereden, omdat ze op  zoek gaan naar krolse poezen en dan minder opletten in het verkeer.   Voor de castratie of sterilisatie De kat moet voor de operatie nuchter zijn. Dit betekent dat de kat de avond voor de operatie  vanaf 22:00 niet meer mag eten. Water mag wel. Dit allemaal om braken tijdens de narcose te  voorkomen.  Eventueel kan nog besloten worden om vooraf een pre-anesthetisch bloedonderzoek te laten  verrichten, om de lever en de nieren na te kijken. Maak hier vooraf een afspraak voor op de  praktijk.  De castratie of sterilisatie U brengt uw kater of poes om 9:00 op de praktijk. De kat wordt dan opgenomen en u krijgt een  brief mee met wat aanvullende informatie over de verzorging thuis.  Eerst wordt de kat nog een keer onderzocht, of hij of zij gezond is om onder narcose te gaan. Bij  katers wordt gecontroleerd of er twee ballen aanwezig zijn. Bij poezen wordt als het nodig is  gecontroleerd of ze niet drachtig zijn. Hierna worden ze gewogen en krijgen ze een narcose. Als  ze goed onder narcose zijn worden ze geopereerd.  Als de operatie klaar is, worden de katten op een kleedje onder een warmtelamp gelegd. Met  de moderne narcosemiddelen van tegenwoordig is het mogelijk om de katten ‘ ‘wakker te  prikken’. Wanneer u de kat weer komt halen is hij of zij goed wakker. Natuurlijk is nog wel wat  nazorg nodig De nazorg Na de operatie zal de kat nog veel rust nodig hebben thuis. Leg ze op een warm plekje neer en  laat ze zoveel mogelijk met rust. Eten mag als de kat goed wakker is en op zijn vroegst in de  avond. Geef een kleine portie, omdat de katten vaak nog misselijk zijn van de narcose. Ook  drinken mag pas weer ’s avonds en ook in kleine porties.  Katers hebben geen hechtingen na de operatie en mogen aan de wond likken. Poezen hebben  wel hechtingen en moeten hier 10 dagen vanaf blijven. Hier zijn verschillende hulpmiddelen  voor. U kunt een kraag gebruiken of een medical pet shirt.  Na de castratie of sterilisatie Na een castratie of sterilisatie hebben de katten de neiging om dikker te worden. Dit kunt u  tegengaan door nog maar 70% van het oorspronkelijke voer te geven. Ook is het aan te raden  om een speciaal voer te geven voor gecastreerde katers of gesteriliseerde poezen. Dit voer  bevat vaak minder calorieën per brok en meer vezels, zodat de katten wel een verzadigd gevoel  hebben. Vraag na de castratie of sterilisatie naar de mogelijkheden. 
www.dierenkliniekbaarn.nl
035-5422111



Dierenkliniek Baarn